Predsjednika Republike Hrvatske g. Ivu Josipovića dana 16. 12. 2013.god. primili su načelnici općina Kistanje i Ervenik, g. Goran Reljić i g. Predrag Burza u službenim prostorijama Općine Kistanje na temu gospodarskog razvoja ovih dviju susjednih općina.

Nakon riječi dobrodošlice, načelnici su upoznali Predsjednika s razvojnim i gospodarskim  projektima na svom području, ali i ukazali na određene poteškoće i probleme pri njihovoj realizaciji.

Prema izlaganju načelnika Burze, dva su projekta od strateškog značenja za Općinu Ervenik, izgradnja vjetroelektrane „Krš Pađene“ i modernizacija glavne općinske prometnice tzv. „Rudarice“.

Iako je Projekt izgradnje VE Krš Pađene, nazivne snage 100 MW, pred samim početkom izgradnje, zabrinjava nedavno donešeni „Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije do 2020. godine“ prema kojemu se ukupna kvota obnovljivih izvora energije vjetra smanjuje na 1/3 i prema kojemu je realizacija ovog projekta dovedene u pitanje, doznaje se iz izlaganja g. Šimića, direktora tvrtke CEMP D.O.O. Zagreb kao Investitora. Napominje, da su za ovaj projekat, kao najveći u ovom dijelu Europe, dobivene sve potrebne dozvole i da je spreman s početkom radova. Kako se 80 % vjetroagregata planira izgraditi na području Općine Ervenik, a 20% na području Grada Knina, spomenuti „akcijski plan“ najveću štetu nanosi  upravo Općini Ervenik i napose Investitoru.

Drugi važan projekt i ujedno problem je neasfaltirana cesta tzv. „Rudrica“ koja povezuje dvije županije, Šibensko-kninsku i Zadarsku, prolazi gotovo cijelom svojom duljinom kroz Općinu Ervenik i spaja se na autocestu u Gradu Obrovcu. Dodatno značenje kao alternativni pravac ova prometnica dobiva u zimskom periodu kada je prometovanje kroz Liku uslijed snijega i leda „blokirano“. Da bi cesta dobila svoje puno značenje mora biti od državnog interesa.

Općina Ervenik razvija još niz projekata, ali ova dva zasigurno su od strateškog značenja, te se ovdje iznose na znanje Predsjedniku Republike, istaknuo je načelnik Općine Ervenik g. Predrag Burza..

U nastavku se razgovaralo o nizu gospodarskih tema s predstavnicima za gospodarski i regionalni razvoj koji su bili u pratnji Predsjednika Republike.

Po završetku posjete Predsjednik je izrazio zadovoljstvo na prijamu dajući podršku čelnicima ovih dviju općina na njihovom radu i zalaganju na planu gospodarskog oporavka i planu ukupnog razvoja svojih područja.

DSC-1

Doček predsjednika u prostorijama Općine Kistanje

DSC-2 DSC-3 DSC-4